Montesori

Kitaplar ve Biz

Kitap okuma alışkanlığı, kitap ve okuma sevgisi doğumdan itibaren başlar. Doğumla beş yaş aralığında kendisine her gün en az 5 kitap okunan çocuklar beş yaşına geldiklerinde kendilerine kitap okunmayan çocuklara kıyasla 1 milyon daha fazla kelime duymuş oluyorlar. Mesele 1 milyon daha fazla kelime duyarak okula başlamak değil tabi ki. Araştırmalar kitap okumanın beynin farklı bölgelerini aktif hale getirdiğini ve bu aktif olma halinin de yaklaşık beş günle bir hafta boyunca devam ettiğini gösteriyor. Beyindeki bu aktif olma halinin etkileri ise 6 önemli madde ile özetleniyor: Dil gelişimi alanında; kelimelerin, dil bilgisinin ve kelime yapısının, hikayenin nasıl geliştiğinin kavranıp, idrak edilmesini destekliyor. Nöronlar arasında güçlü bağların kurulmasını sağlıyor. Konsantrasyonu arttırıp, yaratıcı düşünmeyi pekiştirip, hayal gücünü geliştiriyor, empati kurabilme, başka insanların hislerini anlayabilmede duyarlı olmayı, ebeveynlerle ve kitap okuyan yetişkinle çocuk arasındaki bağın güçlenmesini destekliyor. Kitaplarla büyüyen bir çocuğun kelime hazinesi çok zengin olduğu gibi seslerle ve harflerle daha erken tanıştığı için okuma sürecini zevkle ve rahatlıkla tamamlıyor.

Tüm bu sebeplerle okulumuzda kitaplar hayatımızın ayrılmaz parçası; Büyük küçük hepimiz için okuduğumuz kitaplarla uzak yerler yakın olurken, hikayeler sayesinde insanlara, doğaya, hayvanlara, vb. birçok olguya karşı sevgi, ilgi ve merakımız artıyor. Kitaplar sosyal ilişkilerimizi de daha rahat bir biçimde anlamlandırmamıza yardım edip, sosyal uyumu kolaylaştırıyor. Duygu ve düşüncelerimizi tanımlama ve ifade etmemize yardım ediyor. Kitaplar farklı kültürleri ve kendi hayatımızın dışındaki hayatları tanıma ve anlama fırsatı veriyor. 

Okulumuzda hem Türkçe hem İngilizce çocuk literatürüyle Montessori sınıflarımızın tüm müfredeat alanlarını destekliyoruz. Çocuklar bir taraftan resimli kitaplar ve hikaye kitaplarıyla zevk için kitap okuma alışkanlığı geliştirirken, temalarıyla alakalı kitaplarla çalışmalarını aynı zamanda kültür, sanat ve doğa bilimleri alanındaki projelerle ilişkili olarak sürdürüyorlar. Kitaplarımızı seçerken Montessori felsefesine uygun olarak gerçekçi olmalarına özen gösteriyor; gerçek hayatta olmayan, fantazi karekterler içeren kitaplardan uzak duruyoruz.